петък, 20 февруари 2009 г.

четвъртък, 19 февруари 2009 г.

Село Буката



Село Буката е разположено на красиво възвишение на 1 км южно от село Могилица и на 34км от Смолян. Селото е малко, с около 100 жители и липсва на много карти, откъдето пък идва и част от очарованието да попаднеш там. Прекрасно място заобиколено от хълмове, простор и тишина. Наблизо се намира пещерата "Ухловица", една от най-старите пещери в региона. Нашето приключение беше зимно, пухкаво и бяло. Попаднахме по тъмно в прекрасна къща, където имаше възможност да преспим. Там ни посрещна семейство, което ни нагости с родопски пататник, домашно приготвено сирене и напои с чудна ракия. Имаше запалена камина, дойдоха гости на семейството и всичко беше много мило. Домакина ни - човек с любов към детайла /майстор-дърворезбар/ беше превърнал таваните на къщата в произведения на изкуството, а също така се оказа, че е и кмет на селото. Ето каква информация открих за него:
"Милчо Рушанов-Утвърден майстор на каци, бурета, бъчви, бъкели, на струговани гаванки, подноси, чашки и купи. Много обича да майстори резбовани дървении за тавани, врати на мебели, корнизи и др. От 40 години е в занаята, има много ученици, включително и чужденци, дошли да летуват в родното му село Буката."

Сутринта нямах търпение да погледна навън и гледката беше невероятна, като бяла приказка, в която нямаш търпение да се впуснеш.

Днес заваля сняг и цял ден гледам през прозореца в града големите снежинки и не спирам да си мисля за това чудно селце.

Ето и сайта на Милчовата къща - http://bukata.hit.bg/













вторник, 17 февруари 2009 г.