понеделник, 26 май 2008 г.

Беглик Таш - тракийското светилище







През 2003, на 3 км от гр. Приморско, по хребета на Маслен нос беше разкрито уникалното тракийско светилище „Беглик Таш”, което се определя като най-ранното, открито досега светилище в югоизточна Тракия и по Черноморското крайбрежие. То представлява кръг от огромни камъни, разположени върху скалиста повърхност в средата на зелена полянка. Пренесените огромни камъни са наредени по уникален начин, като се образуват часовник, календар, обсерватория и скален лабиринт, символизиращ влизането на човека в подземния свят. През лабиринта могат да преминат само чисти хора, а натоварените с лоши сили изпитват ужас още като пристъпят. Светилището се свързва с култа към плодородието и Богинята-Майка. Интересното е, че в жертвеника не са намерени никакви животински следи, а единствено растителни, което навява на мисълта, че в жертва са се принасяли единствено растения - грозде, смокини, маслини и др. Мястото е много мистично, особенно ако няма други хора наоколо :) и те приканва да пренощуваш в местността.

село Ясна Поляна:)











Село Ясна Поляна е разположено в полите на Странджа планина, по поречието на река Дяволска. В северния край на селото минава и река Ропотамо. Обградено е от вековни гори, наричани от местното население лонгузи.
Старото име на селото е било 'Алан кайряк', означаващо 'място на припек'. Сегашното си име дължи на писателя Лев Толстой. В началото на 20-ти век група млади интелигентни хора от всички краища на България създават толстоистка колония в селото, поддържаща кореспонденция с Лев Николаевич Толстой. Твърди се, че самият Толстой решава да ги посети, макар и вече на преклонна възраст, но по време на приготовленията умира. Комуната е била силно вписана в живота на селото и така то получва името на родното място на писателя -Ясна поляна.В селото има музей,една част от който е посветен на Лев Толстой и неговите последователи — толстоистите.
В Ясна Поляна се провежда Симпозиум по склуптура в дърво. Цялото село е осеяно с невероятни дървени склуптори и стари възрожденски къщи и представлява приказен музей на открито. Тази година той ще се проведе в периода от 12-31.07.08. А на 02.06.08- ще се състои събора на Ясна Поляна, кудето ще има много музика, нестинарски танци и народни борби. Няма как да не изкажа съжалението си за пропуснатото събитие на 23.05. - Състезание по бързо решаване на кръстословици и ребуси с участието на деца и възрастни:).Невероятно село...!Много го обичам.:)

Artmospheric Festival 2008, 1-4 Май, Биоферма Чемерник









Името Artmospheric възниква като синтез между понятията изкуство /art/ и атмосфера /atmosphere/. Водеща мотивация е доближаването на съвременното изкуство до природата и околната среда с цел повишаване на общественото съзнание по отношение на актуални проблеми в тази област, като глобалното затопляне или масовата консумация.

Проектът Artmospheric подкрепя млади некомерсиални артисти, обединени в търсене на нови възприятия и форми за едно по-добро съществуване в съгласие с природата и отношение към околната среда.

Организираните събития обикновено се състоят на открито, в близост до еко селища или био ферми, в планинските райони на България. Музикалната програма обхваща прецизна селекция от електронни музикални проекти на живо, преминаващи от атмосферен амбиънт през деня към интелигентна минималистична танцувална музика през нощта. Виртуална галерия, перформънси и ЯРЦ - работилници на актуални теми ще допринасат за едно цялостно фестивално арт-изживяване.

http://artmospheric.org/