петък, 6 ноември 2009 г.

Orbis Pictus

Проектът “Orbis Pictus” е международен проект за пътуващи изложби и съпътстващи ги мероприятия.
Основа на проекта, възникнал през 2005 г. , са интерактивните експозиции ”Врата към света на творческата човешка фантазия”, “Лабиринт на светлината” и “Книгоигра”, инспирирани от делото на хуманния мислител Я.А.Коменски - ”Лабиринтът на света и раят на сърцето”.

Стремежът на отделните композиции е да развиват въображението и фантазията посредством интерактивни инструментални обекти. Основната идея е креативното опознаване на света и на самите себе си посредством собствените сетива. Основна тема е сътворяването на комуникативен канал преминаващ през националните принадлежности, социалните прослойки или религиозните предпочитания.

Това са думи от авторите на проекта “Orbis Pictus”.

За мен, това бе най-вълнуващата изложба, която съм гледала в последно време. Тя достигна за секунди до детето в мен и му предложи незабравим момент в това пространство изпълнено с вълшебни, гигантски и чудати инструменти.
Беше толкова забавно да наблюдавам нахилените си приятели и да се докосна до този приказен свят! Юхуу!:)



Кълбо- стоманено нарязано кълбо, резониращо с протяжен звънлив звук под ударите на треска. Автор-Честмир Сушка.





Цитера-дървен инструмент с два отвора предназначени за пъхане на главата. Във вътрешността е скрито концертно пиано с незаглушени струни. Автор-Петър Никъл.







Калимбофон-калимба за две уши и две ръце. Автор-Майкъл Делиа





Перископи





Бръмчащи тръби - две свирки изработени от канализационни тръби.Всяка от тях има свой мях. Свиренето на този инструмент се постига само чрез образуване на налягане в меховете. Автор-Иржи Конвързек.



Шапка-дървена конусовидна шатра със специфични акустично-оптически свойства. Наблюдаващ подслушващ пункт. Предназначен е за двама посетители, легнали на гръб с пъхната в шапката глава. Чрез звукови тунели е възможна гласова комуникация. Автори-Иржи Мелцер, Петър Лоренц, Петър Никъл.







Сърце. Централен обект в експозицията. Надуваем обект във формата на сърце, съдържащ композиция от музикални инструменти.



Ухо. Акустична шатра, в която влизат поредица от тръбни звукопроводи смъкнати от заобикалящите я площадки или свързани с някои от другите обекти.Основно тяло на гласово-комуникационната зона. Вътрешното пространство е определено за слушане и отговаряне. Автор-Ондржей Смейкал.





Пойна пеперуда -клавирен инструмент, чиято пианова механика се привежда в звучене от подредени алуминиеви пръчки. Автор-Лубош Фидлер.



Вихрушка- висок стълб с механично предаване, завършващ с три ротационни диска, които при завъртане сътворяват цветна вихрушка. Автор-Ондржей Смейкал.







Измамно стъкло-въртящ се стол с лупа. Автор- Петър Никъл.







Тракащият тубус-пясъчен цилиндър, който се върти около оста си, завършващ от двете си страни с хеликонови туби. Тубусът издава изразителен тракащ шум. Автор-Ондржей Смейкал.





Калимби 1 и 2-Две големи дървени калимби с различна форма. Кухите резониращи инструменти са снабдени с комбинация от стоманени еластични езичета и пръчици, които чрез допир на пръсти се разтреперват. В по-високата калимба е вграден чинел.

четвъртък, 5 ноември 2009 г.