сряда, 1 юли 2009 г.

село Дъждовница



Пътешествахме в района около Кърджали и преминавайки през едно селце вниманието ни беше привлечено от красива каменна къща с надпис Art House Дъждовница. Село Дъждовница е събрало чиста поезия в името си. Намира в Източните Родопи от където се открива чудесна панорама към язовир Кърджали и околните гористи местности. В близост до Дъждовница се намира пещера Утробата и многобройни скални масиви с издълбани в тях тракийски ниши. Известно е, че тези ниши са били използвани като погребални урни, както и като места за поставяне на дарове и желания към Бога Слънце.




Дворът беше изпълнен с красиви скулптури а през прозорците успяхме да разгледаме помещенията. Беше супер приятно местенце и за нашия обяд и се настанихме на една пейка.





А това е тоалетната срещу къщата:)



Срещнахме един мъж на улицата и го разпитахме за къщата и за какво се използва. Той ни разказа, че е създадена с международна програма включваща млади хора от различни страни и че се събират всяка година, началото на Септември и с гордост ни показа склуптурата на Терлика. Дотогава мислех че е басейнче и много се смях като разбрах. От неговите думи ми стана ясно, че празнуват хора от страни, които имат терлици. Още по забавно!
После потърсих малко в Интернет и попаднах на сайта на младежки център Кръг откъдето получих повече информация, а именно:

"Община Кърджали и Младежки център КРЪГ участват в Националния конкурс за избор на изключителна туристическа дестинация (Destination of Excellence), обявен от Държавната агенция по туризъм с подкрепата на Европейската комисия. Кандидатства дестинацията Кърджали – Тракийски ниши над с. Дъждовница – Тракийско светилище Утробата. Тъй като целта е да се насърчат всички организации и институции, имащи отношение към създаването и ефективното управление на туристически дестинации, чрез предложения, които интегрират в себе си материалното и духовното наследство на траките в съчетание с формите на живото изкуство, акцентът е поставен върху ежегодното представяне на Фестивала на Терлика в с. Дъждовница. По инициатива на КРЪГ и младежи от няколко европейски страни, и с подкрепата на Община Кърджали, в Дъждовница през 2006 г. стартира местен фестивал, известен с това име. Провежда се на първия ден от м. септември (или последния от август) като един весел култ към нишката, която наподобява безкрайността. Скъсаният терлик не се хвърля от селската къща, а се разплита и преплита от местните жени в нови и нови комбинации от нишки като символ на постоянството на самия живот. За първия фестивал е изплетен терлик, дълъг 3,5 м от 18 кг вълна. Участниците във второто издание на фестивала изяждат 4-метрова торта във форма на терлик, която тежи 300 кг. Нестандартни трансформации на терлика, съпроводени с празнична програма (по терлици), се очаква да има и през всяка следваща година. Празникът на Терлика прави Дъждовница известна в България и превръща малкото село в предмет на десетки телевизионни репортажи, филми, медийни публикации и сайтове. Нетрадиционната дестинация дава шансове на този богат на непопулярни тракийски паметници район да се представи пред света. Препратката към древните култове и духовната култура на траките е съпроводена с изследване, събиране и представяне на местни обичаи, традиции, вярвания и легенди. "

Сайтът на младежки център " Кръг"

Eastern Plays

Повече инфо тук

Прозорец

Soul Bin