четвъртък, 27 ноември 2008 г.

село Тюленово




Старото наименование на селото е Калъч кьой -"село на сабята". Селото е преименувано през 1942 г., като за новото име е използван факта че скалите и пещерите са обитавани от стада тюлени, които за щастие продължават да си обитават тези места, макар и по-малко на брой..Селцето е супер приятно за нощни разходки, дворовете са пълни с хора, които кротко си седят на маса, пият си и си бъбрят или са си изкарали навън телевизорите и гледат:)Много очарователно местенце! И скалите и морето-накъде без тях..


На 31.05.1951 в Тюленово е открито първото нефтено находище в България.







понеделник, 24 ноември 2008 г.

село Очин дол и околности















село Згориград

Намира се на 3 км от Враца. Разходката пеша от Враца до Згориград е задължителна, затова трябва да се зарежат всякакви автомобили в града. Пред погледа ти се появяват приказни скали, като гигантски готически дворци, които те обгръщат и от двете страни и изведнъж ставаш много мъничък.

Има една чудна рекичка, която те следва докато се разхождаш. Навсякъде може да се открие перфектното място за спане на открито. Последният път спахме в легло от мента и гледахме лунното затъмнение. Беше вълшебно!

Снимките са правени в края на селото на мястото, където през 60-те години на миналия век се срива хвостохранилището на мината за добив на цинк и олово „Плакалница", намираща се над Згориград. Стихия от 450 000 куб.м. кал, камъни и вода изминава седем километра до град Враца, и довежда до огромни опустошения. Умират стотици хора и до днес мястото където се случва трагедията е като лунен пейзаж.